• Attila 50214 számú kérdése
  • 2023-08-10

Tisztelt Ügyvédúr!
Van egy határozott idejű albérleti szerződésem. Rendkívüli okkal lehet idő előtt felmondani. A kérdésem az lenne, hogy rendkívüli oknak számítanak e a következők?
A lakás közösköltségének összege nincs feltüntetve a bérleti szerződésben. Másfél hónap után közölte a tulaj, hogy áremelés történt, persze írásban ezt nem jelezte, csak szóban. A közös költség valós összegéről semmilyen bizonyítékot nem kaptam sem korábban, sem most.
Múlt héten az egyik lakó önkényesen elzárta a vizet az alsó emeleten, így egész nap nem volt víz a lakásban. Erről a tulajdonos tudott, azonban nem értesített előre.
A házban csatorna gondok vannak, így a lakásban is. A wct és a zuhanyzót nem lehet megfelelően használni, ugyanis nehezen megy le a víz, ami higiéniai szempontból nem megfelelő. Gondolok itt arra, hogy a wc nem húzható le megfelelően, illetve zuhanyzásnál rendszeresen bokáig áll a víz, ami igencsak bosszantó főleg barátnőm esetében menstruáció során.
Ezekről a problémákról a bérbeadás előtt nem tájékoztatott a tulajdonos. Állítólag fognak majd dolgozni rajta, hogy az egész házban megfelelően működjenek a dolgok de az időpont még kétes. Illetve valószínűleg a vizet is el fogják akkor újból zárni amiről vagy értesít a tulajdonos vagy nem. Ha meg is csinálják valamikor, nyilván nem garancia, hogy nem lesz ez állandó probléma, mint ahogy kiderült, már hosszabb ideje vannak ezek a gondok.
Ahogy a közösköltség, úgy a rezsi sincs feltüntetve a szerződésben, hogy kinek kell fizetni. Kérdésemre azt a választ adta, hogy az egyik itt lakónak kell utalni, aki nem közös képviselő. Nyilván ez a személy esetleg vissza is élhet ezzel.A lakás bérleti díjáról számviteli bizonylatot nem kaptam. Valószínűsíthető, hogy adózni sem fog a bérbeadott lakás után.Van lehetőségem rendkívüli okkal felmondani a bérleti szerződést azonnali hatállyal? Ha igen, visszakaphatom a kauciót vagy megtarthatja? Illetve ha felmondom a bérleti szerződést attól függetlenül hogy visszakapott a kauciót vagy sem, követelheti a hátralevő részt tőlem?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Attila

Kedves Attila, az említett körülmények megalapozhatnak egy azonnali hatályú felmondást, de biztosat a szerződés alapján lehetne mondani. A kaució visszajár.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: