• Mónika 50238 számú kérdése
  • 2023-09-11



Tisztelt Rádió1- Balázsék szerkesztőség!

Levelem valószínűleg hosszúra fog nyúlni,de szeretném ,ha tisztán látnák a történetem!

Hosszú évekre nyúlik vissza az eleje.... Az anyai nagyapámnak van két kertje,két ingatlannal,az egyiken egy kisebb /legyen ez az a telek / a másikon pedig egy nagyobb házzal./ez lesz továbbiakban a b telek/ A telkek szomszédok egymással!
A szüleim nagyon sok éven át /20 év /gondozták az "A jelű" kertet, először besegítettek a nagyapámnak,majd mikor a papa már nem tudta megcsinálni,teljesen átvették a telekkel járó összes teendőt. Mivel vidéken van mindkettő telek, ők a városban laktak,így mindennap hozták és vitték a papám,hogy legyen a velük,attól függetlenül, hogy már fizikailag nem bírta úgy a munkát.
Mindennap édesanyám neki is biztosította az élelmet,mindent .
Közben a "B jelű" házból az akkori lakók kiköltöztek. Teljesen leamortizálva vette vissza a nagyapám. Mivel a szüleim szinte minden idejüket a telkeken töltötték,így nagyapám felajánlotta költözzenek be, tegyék rendbe,hiszen úgy is az a szándéka,hogy mindkét telket a szüleimre hagyja,a városi lakását pedig a nagybátyámra, édesanya testvérére hagyatékozza majd.
A szüleim örömmel nekiálltak ,teljes mértékben lakhatová tették a házat, rengeteg pénzt,időt, energiát fektettek be,majd beköltöztek. Sok év eltelt,mindent rendbe volt,nagyon sokat vitték magukhoz ezután is a papát, sőt a nagybátyám is a hétvégéken szinte mindig jöttek családostól. 2020.08.20. született egy végrendelet, miszerint hivatalosan is a nagyapám a szüleimre hagyatékozta a két telket ingatlannal,és nagybátyámra a panellakást. A két telek amúgy jóval kevesebbet ér,mint a városi nagy lakás,de ez így megfelelt mind a két félnek.
Aztán 2020 év vége felé,papa egyre többször kezdte édesapám szidni,pedig semmi oka nem volt rá,hiszen édesapám mindent megtett érte. Édesanya ezt egyre nehezebben tolerálta,majd egy nap,nagyon összevesztek,és onnantól nem beszéltek egymással. A nagybátyám aki addig igazából semmilyen téren nem vett részt a papa ellátásában,kapva kapott az alkalmon,és minden téren elkezdte kihasználni! Édesapám 2021.06.01.-én elhunyt,és pár hét múlva megjelentek az "A jelű" teleknél,hogy 1 hetünk van édesanyával kipakolni édesapám műhelyét,minden dolgunkat,mert el fogják adni! Hiába mondtam mennyit dolgoztak itt a szüleim,édesapám tetőt cserélt a kis házon,elkezdte komfortosítani,kapukat ,kocsibeállót csinált .... Stb ,nem érdekelte se a nagyapám,se a nagybátyám. Sőt a nagyapám le kiabálta a fejem,hogy én mit szólok bele,csak egy unoka vagyok!Elég volt a fájdalmunk,nem vitatkoztunk tovább, megtettük!
Édesanyának amikor elhunyt az édesanyja 2004.- ben,lemondott az anyai részről a városi panellakásból a nagyapám javára, mondván a papám ígéretet tett,hogy a másik telkek az övéké lesznek!
Az "A jelű" telket eladták,aminek a vételárát a nagybátyám teljes mértékben az adósságaira fordította.
Édesanyával a házban laktam édesapa halála után ,hogy ne legyen egyedül. Nincs testvérem, akkor még egyedül éltem,így hozzá költöztem,hogy tudjam segíteni a mindennapjait. Egymás támaszai voltunk! Édesanyám 2022. Július végén strokeot kapott,majd a kórházi ellátást követően otthon ápoltam . Közben kiderült, hogy más súlyosabb betegsége is volt. Nem tudtam dolgozni,mert ápoltam,aztán pedig 4 órában tudtam munkát vállalni,hogy minél többet édesanyával legyek! Rohamosan romlott az állapota,így 2022.szeptemberben visszakerült a kórházba, és 2022 október végén ő is elhunyt. A szüleim a nyugdíjt sem érték meg! Természetesen értesítettem a nagybátyám és a papám, hogy mi történt, felajánlottam, hogy szívesen látom őket,a szüleim velem vannak,mert ez volt az utolsó kívánságuk,hogy ők a telken,és a házban lehessenek otthon! Imádták amit teremtettek! Nem jöttek,nem kérdezték meg,hogy ugyan miből tudtam édesanyának is megadni a végtisztességet...
A házban maradtam egyedül,majd később a férjemmel.
2023 márciusáig nem is kerestek,majd kaptam tőlük egy sima bedobos levelet,amit a nagybátyám élettársa írt, és talán a nagyapám írt alá/ezt vitatom/ . A levélben az állt, hogy 15 napon belül hagyjam el a házat,abban az állapotában ahogy a szüleim felújították! Erre nem voltam hajlandó,írtam válaszlevelet,amit ajánlottam fel is adtam,hogy nyoma legyen,leírtam benne, hogy elég szomorú mindegyik elfelejtette ,hogy a szüleim mennyi mindent megtettek értük,és most a saját vérüket kitennék az utcára,hiszen meghaltak a szüleim,aki kicsit is gondolkodik,az tudja ,nem elég a gyász a fájdalom, rengeteg anyagi kiadással is jár. Tehát egyáltalán nem álltam abban a helyzetben,hogy én 15 napon belül akárhová is elmenjek! 4 opciót is felajánlottam,azt , hogy szeptember 1el kiköltözöm( gondoltam így időt nyerek) , felajánlottam, hogy megveszem úgymond nyomott áron ,amit a szüleim beleöltek azt leszámítva bárhogy ,de megoldom, hogy megvásárolom,vagy albérletbe kiveszem,vagy esetleg végre a nagyapám is tehetne valami jót,és nekem ajándékozhatná ! Eltelt több,mint 4 hónap, nem reagáltak semmit. Azt gondoltam,hogy belátták,mit is jelent számomra a szüleim munkája és emlékük,és békén hagynak...,de nem ez történt! Megjelentek 2023 augusztus 21.-én ,hogy mindjárt szeptember 1 , akkor hagyjam el a házat. Hiába mondtam,hogy ezt nem így kellett volna,volt majdnem 5 hónapjuk,hogy reagáljanak,nem megint ,hogy 8 nap alatt költözzek ki . Nagybátyám zaklatott smsben, hívogatott,rendőrt hívott a házhoz,és fenyeget,hogy már minden az övé illetve a gyerekeié,mindent rá hagyott a papa,és takarodjak! Ismét felajánlottam, hogy megveszem,de nekem nem eladó! Inkább látna az utcán,mint nekem adja el ! A papa a nagybátyám elmondása alapján,már nem mindig tudja ,mit miért,és hogyan mond.,én a nagyapám közelébe nem jutok,csak a nagybátyámon keresztül. ,de azt meg közölte,hogy nem engedi kettesben velem a papát,mert még valamit aláíratok vele,amit nem kéne. Valószínűleg magából indult ki,mert nekem ilyen eszembe sem jutna. Mindenből ki akarja forgatni a papám,és engem is. Tudomásomra jutott, hogy adósságai vannak még mindig,ezért sürgősen kell a pénz. Azt állítja amit a szüleim csináltak az minden a papa pénze volt,semmi közöm hozzá! Ez nem igaz,nagyon sok tanút tudnék oda állítani,akik tudják, hogy ki kit hogyan csinált a házon! Nekik csak egymás szava van,mert a család aki még maradt nekem,mellettem vannak,mert tudják az igazat! Az a baj, hogy szerintük mindenki hülye és hazudik, ők meg a helikopterek! Ráadásul nagybátyám saját maga elmondta, hogy nagypapám már nincs teljesen mindig a tudatában mikor mit miért csinál! Tehát sajnos úgy irányítja ahogy csak kedve tartja!
Azért nem kérték édesanyám életében,mert akkor visszakérhette volna a papámnak ajándékozott 1/6od részt. ,és már annyira bánom, hogy amikor már beteg volt, akkor hányszor elmondta, hogy vissza kéne kérni,de mindig mondtam neki, hogy ne szítsa a tüzet,hagyja! Annyira bánom,hogy lebeszéltem!
Kértem a nagybátyám adjon időt, hiszen az ügyvédhez való jog nekem is jár, az volt a válasz,hogy már pedig a papa a tulajdona,és kell és kész,és mivel velem nem lehet tárgyalni, rendőrséggel rakat ki a házból! Nem reagáltam rá ,mert egyszerűen már idegileg nem bírom!
Nem akarom hagyni, hogy más élvezze a szüleim munkáját,nem beszélve arról, hogy nagyon sok emlékem, érzelmi kötelék köt a házhoz! Nem akarom elhinni, hogy képesek ilyet megtenni! Félreértés ne essék,én nem a tulajdonjogát vitatom,csak egyszerűen úgy gondolom,hogy amit a szüleim csináltak, ahhoz jogom van,nekem az az örökségem,tele emlékkel, érzelmekkel! Nem tudom elmondani szavakban, amikor belépek,tudom itt vannak, bármerre nézek,őket érzem, látom,és ez nekem leírhatatlan,hogy mit jelent! Tényleg a mai világban minden a pénz körül forog,és nem számít semmit a családi kötelék ,és érzelmek?
Jelenleg szinte rettegésben élek,hogy ki fog történni. Teljesen tanácstalan vagyok,nincs félretett pénzem/pénzünk,hogy albérletet béreljünk, raktárt a szüleim cuccainak esetleg,hiszen mindenük megvolt,nem fogom elherdálni azért ,mert ők inkább elküldenek,minthogy átvegyem . Megbeszéltük pedig a férjemmel,ha kell,az ő jövőbeli örökségét kérnénk el a testvéreitől,és abból kifizetjük,mivel ahogy már írtam,nincs megtakarításunk.
Nem egy kacsa lábon forgó házról beszélünk,mégcsak nem is valami újépítésűről ,hanem egy 100 éves régi parasztházról amin még lenne sok munka,és számomra nem anyagi értéke van,hanem nekem a mindent jelenti,nekem a szüleimet jelenti,és az otthont!
El vagyok keseredve,és végső reményként írtam Önöknek,hátha talán érdekesnek találják az ügyem,és esetleg a segítségükkel lenne megoldás,megtarthatnám a szüleim munkáját!
Valóban hosszúra sikerült a levelem,de szükséges volt, hogy átlássák talán az írásom! ,és ez még amúgy a tömörített verzió, hiszen sok mindent tudnék még hozzátenni!

Köszönettel: Törökné D. Mónika
06303972060



Kedves Mónika!
A levele nem nekünk szól, így kérem, h küldje meg a kívánt helyre.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: