• Erzsébet 50244 számú kérdése
  • 2023-09-24

Tisztelt Cím! Szeretném megtudni, hogy a lakáseladásból származó havi életjáradék összegét jogosan számítják-e hozzá a havi jövedelmemhez?
Konkrét esetben arról van szó, hogy önkormányzati jogszabály/rendelet /határozat alapján igényelhető támogatási kérelmet nyújtottam be a helyi önkormányzathoz, amely támogatás abban az esetben illet meg, ha a havi jövedelmem bizonyos összeghatárt nem halad meg. Nekem csak a nyugdíjam a havi jövedelmem, de ehhez hozzászámították a lakáseladásból származó havi életjáradékom összegét is. Így aztán a nyugdíjam és az életjáradék együttes összege már meghaladta az az összeghatárt, amit az igényelt támogatáshoz előírtak. Ezért lecsúsztam a támogatásról. Kérdésem az, jogosan, jogszerűen számították-e bele havi jövedelmembe az életjáradék összegét?
( Magam úgy gondolom, hogy az életjáradék egy korábban megszerzett jövedelemből vásárolt érték(lakás) eladásából származó bevétel felélése, amit újból nem lenne méltányos jövedelemnek tekinteni. Adózni sem kell az életjáradék után. Ezzel kapcsolatban a nem éppen életszerű példám az, ha aranyrudakat vásároltam volna egykor, amelynek értékét fokozatosan most felélem, annak értéke miért számítana olyan jövedelemnek, amit egy kérelemnél hozzászámítanak a nyugdíjamhoz!? Szíves válaszukat kérem. Köszönettel.

Kedves Erzsébet!
Jogos és érthető, amit ír, de tartok tőle, hogy az adott önkormányzat belső szabályozása rendelkezik így, azt viszont nem tudja érdemben támadni az egyébként valós érveivel. Legfeljebb méltányossági alapon kérheti, hogy ezt a "jövedelmét" ne vegyék figyelembe.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: