• Ildikó 50250 számú kérdése
  • 2023-10-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy 1327 nm osztatlan közös telek, rajta két egymástól teljesen különálló ingatlan, külön bejárattal, külön órákkal.
Ebből az én ingatlanrészemet (1/2 rész) lassan 2 éve szeretném eladni. Az ingatlanrészem több évtizede (kb. 1930-40) a családunk tulajdonában állt, de most már csak én vagyok az egyedüli tulajdonos.
A telek egy kerítéssel van elválasztva, ami 30 éve így van lerakva és a jelenlegi szomszéd (ügyvéd, bíró, jogban jártas személy) is így vette meg 2012-ben az előző tulajdonosoktól a másik részt. Akkor az új szomszéd adásvételéhez lett csatolva egy vázrajz, amin szerepel egy kerítés, de az adásvételben szerepel, hogy ez a vázrajz nem lett benyújtva a földhivatalhoz.
Ez a vázrajz 1993-ban készült, amikor az előző tulajdonosok szerették volna megszüntetni az osztatlan közös tulajdont, szétválasztani a két telket hivatalosan is, de a mérete miatt nem lehetett.
A meglévő kerítés nem pont a vázrajz szerint van kihúzva, az előző tulajdonosok megegyezése alapján lett lerakva, erről semmilyen formában nincs megállapodás. Hivatalos, földhivatalnál fellelhető telekmegosztási megállapodás sincs, nem is volt, vagy nem tud róla senki.
2022. januárjában jeleztem a szomszédnak, hogy szeretném eladni az ingatlanomat és mint elővásárló esetleg érdekli a megvétel, és innen kezdődött a kálváriám.....
A szomszéd közölte, hogy úgy tudja az én részem nagyobb, a kerítés nincs jó helyen, át kell helyezni, igazságügyi földmérőt akart, és telekhasználati megállapodást.
Mivel nem sikerült eljutni vele odáig, hogy a telek közösen legyen lemérve, a kerítés helye kitűzve, ezért én kértem fel egy földmérőt, mert ment az időhúzás, feljelentéssel fenyegetőzés.
A mérés alapján kiderült, hogy tényleg nagyobb az általam használt telekrész 22 nm-rel, bár a teljes telekméret már kisebb, mint amit 1993-ban mértek.
A szomszéd a mérés után a többlet használatért pénzt kér 5 évre visszamenőleg, amire kitalált egy 2000 Ft/nm/hó összeget, hogy miért ennyit azt nem indokolta meg és azt sem, hogy miért most jön ezzel, hiszen több, mint 10 éve vette már meg a tulajdonát.
Azóta többször próbáltam a kerítést áthelyezni, de fenyegetőzött, hogy egyoldalúan nem tehetem meg, illetve a többlethasználati díj megfizetésével kapcsolja össze, ezért azóta sem tudtam megszüntetni a többlethasználatot.
Telekhasználati szerződést sem hajlandó addig aláírni, amíg nem fizetek neki. Ezért már több vevőjelöltet is elveszítettem.
A 2000 Ft/nm/hó összeget próbáltam lealkudni, mert nagyon sokallom, de azóta már mivel a többlethasználatot nem sikerült megszüntetnem, az inflációra hivatkozva, már a követelése 3,5 millió Ft.
Tanácsot, segítséget szeretnék kérni:
- Jár a szomszédnak a többlethasználati díj, még akkor is, ha így vette meg a telket és csak most jelezte ez irányú szándékát?
- Amennyiben jogos a követelése, akkor honnan tudhatnám meg, hogy négyzetméterenként mennyi jár neki?
- Áthelyezhetem egyoldalúan a kerítést, így megszüntetve a többlethasználatot, hogy ne növekedjen ez az összeg, ha mégis fizetnem kell?
- Hogy tudnám minél előbb elintézni a telekhasználati szerződést?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Ildikó!
Lehet, hogy ennek a problémának a kapcsán nem ártana megbízást adni egy ügyvédnek, de a válaszok a kérdéseire:
1. A bejelentéstől jár.
2. Ez egy perben szakértői kérdés lenne, azaz szakértő mondaná meg.
3. Elég ha elkínálja a lehetőséget, ennél többet nem kell tennie a többlethaszn. elkerülése érdekében.
4. Pert indíthat a használatot rendező megállapodás bíróság előtti létrehozása érdekében.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: