• Kovács Pál 7 számú kérdése
  • 2002-05-02

Ügyvéd úr, lakásunk vevője a szerződésre a lakás tényleges eladási áránál magasabb összeget szeretni írni. Állítása szerint ezzel mi is csak jól járunk.
Kérdésem az volna, hogy tényleg így van-e. Nem okozhat-e ez nekünk problémát egy másik lakás megvásárlásakor? Nem feltétel-e valamilyen kedvezmény igénybeveteléhez az előző lakás teljes vételárának felhasználása?
Köszönettel
Kovács Pál

Tisztelt Kovács Úr!
Azon túlmenően, hogy nem a valós vételár szerepel a szerződésben, ami már önmagában is jogellenes, más problémák is felmerülhetnek.
1. Amennyiben a vevő bármilyen szavatossági kifogást támaszt, és esetleg vételár-leszállítást kezdeményez - bíróság adott esetben megítélheti - úgy Önnek egy nagyobb - és nem valós - vételár "X" %-át kell visszafizetnie.
2. Amennyiben következő lakásvásárlásuknál igazolniuk kell, hogy meglévő forrásaikat lakáscélra fordították, úgy ismét csak Önöket sújtja a ténylegesél magasabb vételár, mivel ebben az esetben kisebb hitelösszeghez juthatnak hozzá.
3. Az ingatlan értékesítése kapcsán felmerült személyi jövedelemadó fizetés kapcsán is hátrányosabb helyzetbe kerülnek, mivel nagyobb - és részben fiktív - összeg után kell szja.-t fizetniük. Megjegyzendő, hogy amennyiben vásárolnak is lakást, úgy annak későbbi értékesítése során ez a veszteség visszajöhet, feltételezve, hogy ingatlanból származó jövedelem szabályai nem változnak az adózó szempontjából kedvezőtlenül.
4. Amennyiben másik lakást vásárolnak, úgy illetéket a két lakás vételárának különbözete után kell fizetniük, amely szintén jelenthet rosszabb anyagi helyzetet. Ehhez hozzátenném, hogy ez jelenthet jobb helyzetet is, akkor ha magasabb vételárért vásárolnak lakást.
A fentieket kell mérlegelniük akkor, amikor döntést hoznak, de kiemelendő tény, hogy a vevőt a kérésével kapcsolatban quasi adóelkerülési (csalási) szándék vezérli, így abban vállalnak partnerséget.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: