• orsolya 8352 számú kérdése
  • 2005-10-27

Tisztelt Ingatlanjog.hu!
2000-ben az élettársam építtetett egy fa gerenda házat, melyről a beköltözés után kiderült, hogy nem megfelelő (szétszáradtak a gerendák, hajópadló, lambéria, ajtótokok, stb), ferde volt a plafon, ezáltal a tetőtér padlója is, a falak nem derékszögűek,és a tetőtérbe vezető lépcsőt is újra kellet csináltatni, az esztétikai hibákról nem is szólva. Ezek kijavítását megkezdték, de mivel eladta az élettársam a bp-i lakását, hogy kifizethesse a házat, kénytelenek voltunk a kijavítás alatt is ott lakni (azóta is ott lakunk).
Végül is a lényeg az, hogy az élettársam beperelte az építtetőt, és nem fizette ki az utolsó részletet neki, mivel a kijavítási munkálatok is csak kijavításra szorultak, ezért a visszatartott pénzből megcsináltatta a javítani valók egy részét (ami a visszatartott pénzből kifért). 5 évig pereskedtünk, mialatt kiderült, hogy az építtető vállalkozónak nincs is házépítésre vállalkozása, sem pedig végzettsége, a fa anyag nincs megfelelően tűzvédelemmel és gombaelleni szerrel ellátva, mégis elvesztettük a pert, aminek az a következménye, hogy súlyos milliókat kell fizetnünk, amit természetesen nem tudunk kifizetni. 2 kiskorú gyermekkel élünk ebben a házban, aminek a haszonélvezője az élettársam anyukája.
A kérdéseim a következőek:
- Elárverezhetik-e a fejünk fölül a házat és ki kerülhetünk-e az utcára?
- Hogy lehetséges az, hogy olyan ember foglalkozzon házépítéssel, akinek szakképesítése sincs róla, és ezt a törvény figyelembe sem veszi.
Borzasztó anyagi gondokkal küszködünk, az élettársam vállalkozása is a tönk szélén áll, tehát még hitel kérelemre sincs semmi esélyünk.
Tanácsát előre is köszönöm

Tisztelt Orsolya!
1. Az árverezés nem kizárt, de a haszonélvezetet az nem érintheti.
2. Ez némiképp költőinek szánt kérdés, nm is tudok rá válaszolni, de azt hozzá kell tennem, hogy nem szükségszerű a megfelelő végzettség a házépítéshez, elegendő lehet, ha ilyen embereket vesz igénybe az építéshez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: