• Szilvia 8922 számú kérdése
  • 2005-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Korábban már írtam Önöknek a fórumban. A helyzetem a következő:
Új építésű társasházban vettem lakást, melynek birtokbaadási határideje az utólsó vételárrészlet kifizetését követően indult. Tavaly még sikerült igénybe vennem a 400.000 Ft-os adóvisszatérítési támogatást, így ennyivel kevesebbe kerül nekem a lakás. Az utolsó részletemet szeptember 16-án kifizettem, innentől 15 napot számoltak birtokbaadásra, és kikötöttek 30 nap türelmi időt. Ez október 31-én lejárt, tehát elvileg november 1-jétől jár nekem a kötbér. Vagyis csak járna, ugyanis azt mondták, hogy az ő értelmezésük szerint az utolsó vételárrészlet kifizetésébe az adóvisszatérítési támogatás is beletartozik, amit viszont azért nem kaptak meg a banktól, mert nincs meg még a használatbavételi engedély. Ugyanis e határozat nélkül SAJÁT FELELŐSSÉGEMRE VEHETEM csak át a lakást, amit emiatt visszautasítottam, plusz amíg nem lesz meg a jogerős használatbavételi engedély a kötbér igényemet is bejelentettem.
Ügyvéd Úr, kifizettem az összes vételárat a lakásra, ami engem terhel. Az államtól 10 éves jelzálosbejegyzés mellett kaptam TÁMOGATÁST. De ennek utalása már nem az én saram, és ennek az utalásnak a feltétele sem az én reszortom, ugyanis ők nem csipkedték magukat a használatbavételi engedély megszerzéséért. És most e kedvezmény miatt nem igényelhetek kötbért, sőt felhívták a figyelmemet, hogy egyeztessek időpontot a birtokbaadásra. Tehát egy törvénytelen cselekedetre szólítanak fel, ami tudom,hogy a gyakorlatban szokásos, de én félek így birtokbavenni a lakást, hiszen még mindig csak széljegyen vagyunk.
Mit csináljak? Ezek szerint aki kedvezményt vesz fel, az soha nem tudja az igényét érvényesíteni, és akár több hónapot is késehetnek a határozattal, akkor sem kapok semmit?
Ezen kívül a cég vállalta, hogy birtokbaadásig tehermentesíti a lakást, mivel hitelből finanszírozta meg a projektet. Ami természetesen szintén nem történt meg.

Van esélyem, hogy a kötbéremet érvényesítsem? Mert csak arra tudnak hivatkozni, hogy az adó-visszatérítési támogatás nincs átutalva, amit az ÁLLAMTÓL KAPTAM TÁMOGATÁSKÉNT!!!
Segítségét előre is köszönöm.
Szilvia

Tisztelt szilvia!
Az adásvételi szerződést nem simerve csak tájékoztató jelleggel mondom, hogy jogosult lehet a kötbérre, tekintettel arra, hogy a támogatási szerződést megkötötte, a fizetés viszont immár az eladó érdekkörében húzódik, hiszen a használatbavételi enegdély megszerzése az ő teljesítésének része...
A birtokbaadás kapcsán fenntartom a korábbi véleményemet, miszerint az eladó teljesítése a használatbavételi enegdéllyel válik teljessé, amíg ez nincs meg, addig jogosan tagadja meg a birtokbavételt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: