• Milán 9089 számú kérdése
  • 2005-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő dologban fordulok önhöz. Nem régen épült melletünk egy ház aminek jó szomszédi viszony reményében hozzá is járultunk az építéséhez. De olyan jellegű problémák merültek fel hogy:
1. A ház elhelyezkedése és kiépítése olyan módu hogy ugymondván belátnak a hálószobámba és a nappalimba így nem rendelkezem már magánélettel. Illetve teljes mértékben le vagyok árnyékolva kilátásilag is.
2. A következő problémám abból adódna hogy túl nem a tervrajzon megjelölt helyre építkeztek.
3. Mivel mondván félnek a kutyámtól ami teljesen le van kerítve és elzárva egy tömör beton kerítést emeltek, amivel szintén az én telkemet árnyékolják. Nekem nem esztétikus a tömör beton és probáltam növényt ültetni hogy eltakarja de nem élt meg.
4. A következő gondom hogy a már meglévő sövényemet is ki akarják vágatni és amit területrendezésre oda hordtam földet (10 cm) a kerítés mellé azt is hordjam el.
5. A épített kerítésük a mi alapunkon van és még erre is emelni szeretnének hogy "ne folyon át hozájuk a mi esővízünk".
Ez ügyben kérném a jogorvoslatukat, hogy mit tehetek mert már kicsit unalmas hogy hetente fel vagyunk jelentve erről a részről.

Elöre is köszönettel:
Milán

Tisztelt Milán!
1./ Amennyiben a szomszéd úgy járult hozzá az építéshez, hogy az építési engedélyhez beadott terveken az átlátást biztosító ablakok be vannak rajzolva, s azok a tervezett méretben készültek, csak az ablakok átláthatóságának megszüntetését kérheti.
2./ Ha Önre hátrányosan szabálytalanul épült fel a ház, adott esetben kártérítést is kérhet, de erről - adatok hiányában - csak tájékoztatásképpen írok.
3./ A kerítés-építés engedélyköteles, szabályait az engedély tartalmazza.
4./ A sövénnyel nem tehetnek semmit, ha az Ön területén áll. A 10 cm földfeltöltés megengedett, engedély sem kell hozzá, de a vizet nem vezetheti a szomszéd telekre.
5./ Ha az alap az Ön területén van arra a szomszéd nem építhet.A saját telek vízelvezetését Önnek kell megoldania, amennyiben pl. a feltöltéssel megváltoztatta a terepviszonyokat, de semmit nem kell tennie, ha a víz természetesen folyik a szomszéd telekre.
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd

Közösségi oldal: