• Gergő 9176 számú kérdése
  • 2005-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Másfél éve vásároltunk egy kis téliesített nyaralót Szeged üdülőövezetében, állandó ottlakás céljából.A kis ház egyik oldala a telekhatáron van, a baj csak az, hogy a mellettünk lévő terület elhanyagolt, a talajszint is legalább 50 cm-rel lejebb van,és kb. 30cm magasan áll rajta a víz mostmár hónapok óta.Többször tettünk már bejelentést telefonon,de eddig semmi nem történt.A ház fala kezd vizesedni,és nem tudom kihez fordulhatnék. Kötelezhető a tulajdonos a telke renbetételére?

Tisztelt Uram!
Elsőként arra hívnám fel a figyelmét, hogy térjen át mindenféleképpen az írásbeli igényérvényesítésre. Ennek a bizonyítás szempontjából később nagy jelentősége lehet.
Másodsorban - bármilyen jogi eszközt vesz is igénybe - fontos, hogy a jelenlegi állapotot, vagyis a 30 cm vizet fotóval, videóval dokumentálják.
Emellett saját ingatlanuk állagromlásának érdekében minél hamarabb meg kell szüntetni ezt az állapotot, akár a költségek előlegezése mellett is.
Nem írt arról, hogy a szomszéd ingatlan tulajdonosával felvették-e már a kapcsolatot, feltételezem hogy igen, csak nem vezetett eredményre. Ha nem ismerné a tulajodnos pontos személyét, akkkor a földhivatalban ennek utána tud nézni.
Lehetne írásbeli bejelentéssel élni birtokháborítás miatt az önkormányzathoz, azonban ennek az eljárásnak a hatékonysága jelen esetben valószínűleg nem lenne elég.Itt ugyan köteleznék valószínűleg a birtokháborítás megszüntetésére a másik tulajodnost, de ha ennek nem tesz eleget előbb utóbb Önnek kell megcsináltatni a kármentést és utóbb behajtani a számlával igazolt indokolt költségeket.
Lehet egyből bírósághoz is fordulni elsődlegesen birtokháborítás illetve a Ptk. 100.§ -ban írt szomszédjog megsértése miatt, illetve ha időközben Ön elhárítja a problémát, akkor ezen költségek, mint kár megtérítése iránt. Ebben az esetben hasznos lehet, ha előzetes bizonyítással indul az eljárás, vagyis egyből kérni a szakértő kirendelését
a jogalap későbbi megállapíthatósága érdekében, majd a szakértő által javasolt módon azonnal saját költségen orovolni a problémát és a költségek behajtása iránt folytatni a pert. A költségek megtérülése valamilyen szinten garantált, hiszen a szomszédos ingatlan tulajodjogára végrehajtás vezethető jogerős ítélet birtokában.
A lényeg, hogy az ingatlan problémáját nem lehet halogatni, hiszen az további - akár visszafordíthatatlan - károsodást is eredményezhet.Azonnali kapcsolatfelvétel a másik tulajodnossal mindenképpen indokolt.

Tisztelettel
dr.Óvári Judit ügyvéd
http://www.ovari.hu

Közösségi oldal: