Ingyenes kiadvány
X
IngatlanJog

ingatlanjog.hu


Kalkulátorok
Iratmintatár
Tekintse meg szerződés- és beadványmintáinkat, valamint az egyedi ügyletekben felhasználható "Adatkérő lapjainkat"!
Ingatlanjogi aktualitások, hírek
Hírlevél
Az ingatlanokat érintő fontosabb jogszabályok jegyzéke
Fogalmak az ingatlanjog tárgyköréből
A tulajdonjogról. Szerzési jogcímek
Adásvétel és csere szabályai a Ptk.-ban (idézet)
Öröklési szabályok: általános szabályok, törvényes öröklés, végintézkedésen alapuló öröklés, kötelesrész, örökös jogállása,
Ajándékozási szabályok
Külföldiek magyarországi ingatlanszerzése
Tartás és életjáradék. Öröklési szerződés
Zálogjog
A termőföldre vonatkozó speciális szabályok
Közös tulajdon és az elővásárlási jog
Társasház. Lakásszövetkezet
Haszonélvezeti jog. Szolgalmi jogok
Ingatlanok bérlete (jogszabályok, jogszabály-magyarázatok)
Önkormányzati tulajdonú bérlakások
Adózás ingatlanból származó jövedelem esetén
Illetékek
Lakástámogatási rendszer elemei ("szocpol", "fél-szocpol", "FOT", kamattámogatások)
A lakás-takarékpénztárakról
Szomszédjogok
Birtok. Birtokvédelem
Az ingatlanok "zöldkártyájáról"
A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról
Az ingatlan-nyilvántartási szabályokról
Tulajdoni lap. A TAKARNET-rendszer
Földhivatalok
Luxusadó
Az ingatlantulajdon házassági (élettársi) vagyonjogi vonatkozásai
Banki ügyletek, lakáshitelek, devizahitelek
Ingatlanok biztosítása
Ingatlanközvetítőknek
Ingatlanberuházóknak, lakásépítőknek
Vagyonadó, ingatlanadó (2010-től)
Jogszabályok
Ügyvédi közreműködés
Polgári eljárásjogi tájékoztató

Az ingatlanok tulajdonjogának megszerzése
Öröklési joggal összefüggő kérdések és válaszok
Külföldiek magyarországi ingatlanszerzése és -elidegenítése
Ingatlanok bérlete
Haszonélvezeti jog, szolgalmi jogok, használati jog,
Az önkormányzati bérlakások szabályai
Közös tulajdon szabályai. A megszüntetés lehetőségei
A házassági (élettársi) vagyonjog kérdésköre
Birtokvédelem. Eljárási szabályok
Társasház. Lakásszövetkezet
A lakástámogatási rendszer elemei ("szocpol", "fél-szocpol", fiatalok otthonteremtési támogatása)
Vagyonszerzési illeték szabályai. Kedvezmények és mentességek
Adózás ingatlanból származó jövedelem esetén. Lakásszerzési kedvezmény
Az ingatlanadóval és a vagyonadóval (hatályba lép 2010. január 1-től) összefüggő kérdések és válaszok
Termőfölddel kapcsolatos sajátosságok
Tartás és életjáradék, öröklési szerződés
Lakásépítés, új lakások megvásárlása,
Építéshatósági eljárással kapcsolatos kérdések és válaszok
Banki ügyletek, jelzálogjog, vételi jog, végrehajtási jog
Szavatosság és jótállás (garancia) ingatlanok esetében
Ügyvédi közreműködés
Ingatlanközvetítői közreműködés
Ingatlan-nyilvántartási kérdések és válaszok
Egyéb - máshová nem sorolt - ingatlanjogi problémák
Köszönetnyilvánítások
2011-es év (tematizálva)
2010-es év (tematizálva)
2009-es év (tematizálva)
2008-as év (tematizálva)
2007-es év (tematizálva)
2006-os év (tematizálva)
2005-ös év (tematizálva)
2004-as év (tematizálva)
2003-as év
2002-es év
Vissza a főoldalra
Mónika 12431 számú kérdéseKomárom-Esztergom2006-06-09
Tisztelt Ügyvédnő!

Kérem, segítsen nekem az alábbi ügy megoldásában:
Adott egy 55 m2-es lakás Tatabányán, ami teljes egészében élettársam 19 éves lányának nevén van. Hitelre vette, adóstársa az apja, azaz az élettársam. Megbeszélésünk alapján kb. 3-4 évig az élettársammal mi fizetnénk a törlesztőrészleteket. A lánynak van egy munkanélküli, alkoholista barátja, akitől van egy 1 éves kislánya. A férfi ideiglenesen van bejelentve a lakásba. A lány és a kisgyerek a héten lett állandóra bejelentve.
Egy hete a férfi részegen berúgta az ajtót, majd ütni kezdte a lányt, késsel fenyegetőzött. A kivonuló rendőröket a lány, karján a gyerekkel a ház előtt várta meg. A rendőrök azt tanácsolták neki, hogyha tud, költözzen el valahová. Ma van egy hete, hogy nálunk laknak. A férfi azóta nem engedi be a lányt a saját lakásába, még annyi időre sem, míg pár ruhát összeszed a gyereknek. Pedig rendőrök segítségével próbált meg bejutni. Próbáltuk elindítani a kényszer kijelentést, de az állítólag már nem létezik. Mit tehetünk, hogy ki tudjuk rakni a lakásból a férfit?
dr.Lehőcz Réka válasza2006-06-15

Tisztelt Mónika!

Akit birtokától megfosztanak, vagy birtoklásában zavarnak, a Jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását, vagy a zavarás megszünetését. Ezért javaslom, hogy kezdeményezenek eljárást az illetékes Jegyzőnél. Ebben az eljárásban kíséreljék meg a barátot kijelenteni az ingatlanból. Amennyiben ez az eljárás nem vezet eredményre, úgy az illetékes bíróságon lehet az igényt érvényesíteni.Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd
2800 Tatabánya, Béla király krt. 52.
+36 34 337466

drlehoczreka@t-online.hu

zsolt 12384 számú kérdéseVeszprém2006-06-06
Tisztelt Ügyvéd úr!
Ismerőseim szülei 1993-ban vettek egy ingatlant,amit haláluk után ők örököltek.A tulajdonlap szerint 2154 m2.Többszöri (nem bizonyitható birtokháboritás után) keritést épitettek.A szomszédnak ez nem tetszett, ezért a helyi önkormányzathoz fordult panaszával.Az önkormányzat ügyintézője hozott egy határozatot, miszerint lekell bontani a keritést.Ezen felül a szomszéd még kb. 80m2 területre is igényt tart,ami után ennyivel kissebb lenne az ismerőseim területe.A tapolcai földhivatal a tulajdonos javára hozott kedvező határozatot ,amit a Veszprém megyei földhivatal(mindenféle papir és mérés nélkül) a szomszéd meghallgatása alapján érvénytelenitett.Ugyanis az ottani ügyintéző szerint az a jó amit a szomszéd mond(mivel régebb óta van tulajdona a szomszédban)és nem az amit a műszeres mérés,a földhivatali térkép és a jelen terület volt tulajdonosa is állit és bizonyít.A területre az e-on 2003-ban nem hivatalosan(a szomszéd kérésére) egy villanyoszlopot helyezet át,igy most az ő területükön 2 villanyoszlop is található.Az e-on ezt elismerte,de csak akkor hajlandó eredeti helyére visszahelyezni az oszlopot ha a tulajdonos és a szomszéd között egyezség születik.A gond az,hogy a szomszédnak (mivel ő helybéli lakos) vélhetően a helyi önkormányzatnál(és valószinű a megyei földhivatalnál is )kapcsolatai illetve ismerősei(rokon)dolgoznak.A tulajdonos viszont Németországban lakik ezért nincs tisztában vele milyen lehetőségei illetve jogai vannak ebben a helyzetben.A válaszát mielőbb szeretnénk megkapni mivel ismerőseink jelenleg Magyarországon tartózkodnak.Előre is köszönöm.
Tisztelettel:Zsolt
dr. Nagy Zoltán válasza2006-06-07
Tisztelt Zsolt!
Véleményem szerint ebben a kérdésben ezen a fórumon nem fogok tudni érdemi segítséget adni, annál is inkább, mert itt a tényleges történéseket részletesen és a határozatokat is ismerni kellene.
Tisztelettel

Mária 12303 számú kérdésePest2006-06-01
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szemközti szomszédom 6 év után vette észre,hogy ugat a kutyám /de.9-10 óra között /és egyébként sem tarthatok 2 kutyát.Ez utóbbi tisztázódott,hogy tarthatok.
Ma kaptam a jegyzőtől birtokvédelmi ügyben egy megkeresést,amiben csak az áll,hogy az ügyet átteszi a szomszédos város jegyzőjéhez,mert a gyermekünk önkormányzati képviselő,és igy érdemi döntést nem tudnak hozni.
Nem igazán értem,hogy akkor most mi van?
Mi emberek valóban ennyire ostobák vagyunk?Mit mondjak a kutyámnak?/Elnézést a viccelődésért,de.../
Megtisztelt,ha válaszol.Üdvözlettel:Mária
dr. Nagy Zoltán válasza2006-06-04
Tisztelt Mária!
A kutyaugatás - ez bizonyos szint után - valóban birtokháborítást meríthet ki, amely ügyben viszont a fia okán más önkormányzatnak kell határozatot hozni.A kutyának nyilván nem tud semmit mondnai, de akkor fel kell vállalnia, hogy ennek következményei lesznek.
Tisztelettel

Gábor 12297 számú kérdésePest2006-06-01
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy engedély nélküli építkezési ügyben kérném az Ügyvéd Úr tanácsát. 1996 nyarán a szomszédom átalakította az eddig meglévő, facölöpökkel összetákolt fészerjét, téglából épített garázzsá, melynek negyedik fala az én teljesjogú tulajdonomban lévő támfalas kerítés egy része. A kerítésem átalakította, két, telkemre néző ablakot tett rá, és motorkiemeléshez alkalmas vasgerendát épített be. Később (2002 telén) kiderült, hogy illegális autószerelő műhelyt létesített, melyekről video, és fényképfelvételeim vannak. Amikor ezen szerelési munkálatokat sérelmeztem, 2003-ban befáradtam az önkormányzati jegyzőhöz, aki az autóműhely tényét nem találta megalapozottnak (?), viszont „kivizsgálta” az építményt. A szomszédom utólag (2003) benyújtott egy fennmaradási engedélyt, melyet megkapott. Ezt értetlenül fogadtam, hiszen mintegy 40 cm szélesen az én telkemre épített. Nem hagytam annyiban, de később a Pest Megyei Építésügyi Hatóság is jóváhagyta az építményt, teljesen hibás adatokat használva az indoklásban, melyrből kiderül, hogy nem is látták az ominózus helyszínt. Végül ügyvédem bírósághoz fordult, amely végül 10 év elévülési időre hivatkozva (?) , és megalapozatlanságra (?) hivatkozva elutasította a keresetet.
Kérdésem az lenne, hogy ha valaki egyértelműen (tul.lap, helyszínrajz) az én tulajdonomban lévő ingatlanra épít, akkor az önkormányzat, a hatóság miért adhat ki utólag fennmaradási engedélyt? Illetve, ha én pl. találok egy üres területet, arra építek, majd kiderül, hogy az valakinek a tulajdonában volt, de az építésem óta eltelt 10 év, akkor enyém a terület, az építménnyel együtt? Valóban ilyen törvényeink vannak?
Kérem segítsenek, mert közben folyamatosan ráépít a kerítésre, és tönkre is teszi azt. Gondoltam, hogy lebontom a kerítésem, ekkor összedől a garázsa, de ez nem lenne elegáns megoldás...

Válaszátat előre is köszönöm:
Gábor
dr. Nagy Zoltán válasza2006-06-04
Tisztelt Gábor!
Az építkezés - fennmaradási engedély - kapcsán jogszerűnek látom az eljárást és a döntéseket, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a birtokháborítás ellenében ne lehetne lépéseket tenni. alapvetően azt kell támadnia - egy újabb bírósági perben - hogy a szomszédja az Ön ingatlanát használja, ezért használati díjat követelhet, ill. kérheti azt, h a bíróság állapítsa meg a birtoksértést és tiltsa el a folytatásától.
Tisztelettel

Zoltán 12232 számú kérdéseKomárom-Esztergom2006-05-28
Tisztelt ügyvédnő!

Családi házban lakunk a fent említett város utolsó utcájában.A mellettünk levő telken két családiház van .A telkek nagyon közel vannak egymáshoz,mivel hosszú keskenyek.Mindkét család tart állatokat.Az első ólai közvetlenül a bejárati ajtónk irányában vannak a telekhatártól 1 méterre a teraszunktól és a nappalink ablakától mindössze 6-7 méterre a hátul lakó szomszéd nemrég elhunyt,de a lánya több éve már,hogy állatokat tart közvetlenül az épület mögött ,de ez az udvar annyira be van építve mindenféle ólakkal,hogy a kacsák kb 30 db olyan sok vízet pacsálnak és az ürülékükkel keveredő esővíz,ami most bőven van megreked a kerítésünk mellett sokszor eléri a 20cm vastagságot.Eképesztő bűzt áraszt mivel sehová nem tud elfolyni.Minden tele van nagy zöld legyekkel,nem lehet ablakot nyitni sem a teraszra,sem a nyári pagodába nem tudunk kiülni hétvégén.Az udvaruk annyira rendetlen,hogy tele van patkányokkal,már a mi udvarunkban is találtunk döglött patkányt,meg az első házban lakó család kutyája is fogott ebben a hónapban már 3 patkányt . Szeretném tudni mit tehetünk annak érdekében,hogy ez az elviselhetetlen állapot megszűnjön.Szeretném megtudni van e valami szabályozás,hogy hány méterre lehet ól az életterünktől?
dr.Lehőcz Réka válasza2006-06-01
Tisztelt Zoltán!

Minden településen helyi önkormnyzati rendelet szabályozza, hogy a telekhatártól milyen távolságra lehet építeni. Erre vonatkozóan, illetve a zavaró bűz és állattartás miatt javaslom, hogy kezdeményezzenek eljárást a helyi Önkormányzatnál.

Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd
2800 Tatabánya, Béla király krt. 52.
+36 34 337466

drlehoczreka@t-online.hu

MÁRIA 12230 számú kérdéseKomárom-Esztergom2006-05-28
Tisztelt cím!

Két szomszéd/ két külön család /szeretnénk megtudni,hogy mit tehetnénk a 202-ben már az önkormányzat által felszólított nyugdíjas szomszéddal.Egész héten otthon tartózkodik lenne lehetősége a zajos tevékenységét hétközben megoldani.Mind a hét család vállalkozó ami azzal jár,hogxy sokkal több,mint heti 40 órát dolgozunk.Egyikünk hétfőtől szombatig a másik család tagjai viszont minden nap dolgoznak ugyanis állattartással foglalkoznak a városon kívüli telephelyen.Mini8mális időnk telne pihenésre hétvégén,de ez teljesen lehetetlen,ugyanis a fent említett szomszéd kizárólag szombat délután és vasárnap egész nap barkácsol,ami idegesítő zajjal jár.Sorozatosan nincs kivétel egy hétvége alól sem.Láncfűrészel ,sikítózik,köszörül,kalapál,mindezt az egyik szomszéd hálószobájától és nappalijától kb 2-3 méterre.Abszolút nem lehet pihenni,sem tévét nézni,mert az ember megőrül az egész napos dübörgéstől.Több esetben szóltunk neki,hogy hétköznap csinálja ezeket a dolgokat a törvény által megengedett időben,erre olyan trágár szavakkal illetett bennünket,hogy hova menjünk,hogy azt nem kívánom itt leírni.Utólag megjegyzem,hogy nem lakás renoválás sem pénzkereseti lehetőség céljából testi a fent felsorolt dolgokat csupán hobbiból,ami teljesen felőrli az idegeinket.
dr.Lehőcz Réka válasza2006-06-01
Tisztelt Mária!


Javaslom, hogy birtokzavarás miatt kezdeményezzenek eljárást a helyi Önkormányzatnál.

Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd
2800 Tatabánya, Béla király krt. 52.
+36 34 337466

drlehoczreka@t-online.hu

Hilda 12096 számú kérdéseBaranya2006-05-21
T.Cim!
A kerítés, illetve támfal építésével kapcsolatban lenne kérdésem.
A szomszédom a telekhatárra támfalat épít, ami félig az Ő félig az én területemen épül. A támfal közepén kerül majd kihúzásra a kerítés, ami már a telekhatáron lesz. Kérdésem az, hogy szabályos-e ez így, épíheti-e a támfalat fele részben az én területemen. Köszönettel!
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna válasza2006-05-23
Tisztelt Hilda!

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály (OTÉK) szerint alapesetben a kerítésnek, illetve a támfalnak teljes egészében saját telken kell állnia, kivéve, ha a hátsó telekhatáron azt a felek közösen létesítik, de a helyi építési szabályzat a támfalra vonatkozóan egyéb előírásokat is tartalmazhat.
Az építési engedély, illetve a helyszín ismeretének hiányában nem áll módomban pontosabb tájékoztatást nyújtani.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Ági 12062 számú kérdéseJász-Nagykun-Szolnok2006-05-18
Tisztelt Ügyvéd úr!

Ez év márciusába vettünk a férjemmel egy telket Nagykörü belterületén. Ez a telek tulajdonképpen a házunk mellett lév? telek után van. (A közte lév? porta már 12 éve gazos.) Az eladóval megegyeztünk,földmér?t hivattunk, hogy a telket megossza. A földmér? kitüzte a karókat és elkezdtük körbe keriteni a kertet. A "gazos területü" kert tulajdonosa birtokvédelmi eljárást inditott ellenünk azzal az indokkal, hogy másfél métert elvettünk a tulajdonából. Az els? kérdésem az lenne,hogy értesiteni kell-e a szomszédot a föld kiméréséhez,illetve a kerités épitése el?tt.
Megjegyzés: nem szeretnénk házat épiteni rá.A másik kérdésem: Ön szerint jogos-e az ellenünk irányuló birtokvédelmi eljárás? A körjegyz? már helyszini szemlét is tartott és megállapitotta,hogy a szomszédnak van igaza mivel látszik meddig tart a müveletlen föld.
Válaszát el?re is köszönjük
dr.Fazekas Attila válasza2006-07-18
Tisztelt Ági!

Sajnos a kérdését csak most olvastuk, de tekintettel arra, hogy a kérdéses birtokvédelmi eljárásban hozott határozatot Önök keresettel megtámadták, és ezt követ?en 2006. június elején irodánkat ezen ügy jogi képviseletével már megbízták, így kérdéseire már személyesen is tudunk válaszolni.

Tisztelettel
dr.Fazekas Attila ügyvéd
5000 Szolnok, Dózsa György u. 2. fsz.1.
+36 56 414420
http://www.drfazekas.hu
iroda@drfazekas.axelero.net

Bernadett 11974 számú kérdéseVas2006-05-12
Tisztelt Ügyvédnő!

Nagyi meghalt és a háznak én és a hugom vagyunk a tulajdonosai 50-50%-ban, apám pedig a haszonélvező. Ő nem ott lakik 12 éve, de a lakcíme ott van. A házban én lakok. 5 évig voltam a nagyi támasza. Tudom, hogy apám akkor mehet be, amikor csak akar. Csak azt nem tudom, hogy ha én nem vagyok otthon, akkor ő ennek ellenére beviheti-e az élettársát és nálam a szobában mászkálhatnak-e? A szobában csak az én személyes holmiaim vannak. Apámnak még egy zoknia sincs ott. Bezárhatom a szobaajtómat?
dr.Kocsis Rita válasza2006-05-12
Kedves Brnadett! Zárja be. És ha bármi gondja lenne, forduljon a jegyzőhöz birtokvédelemért.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
forcekft@forcekft.hu

gabi 11972 számú kérdéseBaranya2006-05-11
Tisztelt ügyvédnö!nagyon kérdéses szamomra,jogaim érvényesitése.Nem tudom hogy csal?dih?zamban van-e jogom az éjszakai nyugalomra. csaladih?zakn?l a kutyaugat?sa nem szamit birtokh?borit?snak.? Kérjem az elj?r?s megszüntetését?esetleg kérjek költségmentességet,és v?rjam 1évig hogy mit döntenek?ugyanis kértem hogy tavolletünkben folytas?k le az elj?r?st .A jegyzö attette a birosagra a kérelmet,a jegyzökönyvet a fotokat.Milyen bizonyitasi eljar?s lesz még, kétes a tény?ll?s?v?lasz?t köszönöm.
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna válasza2006-05-15
Tisztelt Kérdező!

Jelen fórumon keresztül peres eljárásban nem áll módunkban képviseletet ellátni, ileltve tanácsot adni.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

u.a. 11940 számú kérdéseJász-Nagykun-Szolnok2006-05-10
Ismételten nem kellett szolnok megye hozzáállásában e téren sem csalódnom!!!"Zalán 11690 számú kérdése Jász-Nagykun-Szolnok 2006-04-25

Igen tisztelt Ügyvéd Úr!

Tíz éve élek élettársi kapcsolatban "feleségem"mel. Három éve vásároltunk egy társasházi lakást, kb. azonos arányú önrésszel és hitel felvételével, mely célszer?ségi okokból csak egyik?nk nevén szerepel, így a tulajdonjog bejegyzése is természetesen ennek megfelel?en történt 1/1 arányban. Mint azt sejteni vélem a lakás "közös" tulajdonnak min?sül, azonban a tulajdonosi jogok gyakorlása (pl. lakógy?lés) tisztázatlan el?ttem.
Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Zalán"
dr.Fazekas Attila válasza2006-07-18
Tisztelt Zalán!
Az Ön által feltett kérdésre késedelmesen ugyan, de már megadtuk a választ.
Türelmét ezúton is köszönjük!
Tisztelettel
dr.Fazekas Attila ügyvéd
5000 Szolnok, Dózsa György u. 2. fsz.1.
+36 56 414420
http://www.drfazekas.hu
iroda@drfazekas.axelero.net

u.a. 11939 számú kérdéseJász-Nagykun-Szolnok2006-05-10
Tisztelt Zalán! Ismételten nem kellett szolnok megye hozzáállásában e téren sem !!!"Zalán 11690 számú kérdése Jász-Nagykun-Szolnok 2006-04-25

Igen tisztelt Ügyvéd Úr!

Tíz éve élek élettársi kapcsolatban "feleségem"mel. Három éve vásároltunk egy társasházi lakást, kb. azonos arányú önrésszel és hitel felvételével, mely célszer?ségi okokból csak egyik?nk nevén szerepel, így a tulajdonjog bejegyzése is természetesen ennek megfelel?en történt 1/1 arányban. Mint azt sejteni vélem a lakás "közös" tulajdonnak min?sül, azonban a tulajdonosi jogok gyakorlása (pl. lakógy?lés) tisztázatlan el?ttem.
Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Zalán"
dr.Fazekas Attila válasza2006-07-18
Tisztelt Zalán!

Az Ön által feltett kérdésre késedelmesen ugyan, de már megadtuk a választ.
Türelmét ezúton is köszönjük!
Tisztelettel
dr.Fazekas Attila ügyvéd
5000 Szolnok, Dózsa György u. 2. fsz.1.
+36 56 414420
http://www.drfazekas.hu
iroda@drfazekas.axelero.net

kata 11928 számú kérdéseBaranya2006-05-10
Tisztelettel kérem szives valaszat,védougyved nelkul menyi a perköltseg birtokvédelem,kutyaugatas miatt,és 1éven belül megszület-e az itélet?Üdvözlettel!
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna válasza2006-05-11
Tisztelt Kata!

Az illeték a peres eljárásban 15.000,- Ft, de számolnia kell azzal is, hogy pervesztessége esetén Önnek kell megfizetnie a másik fél perköltségét is (ügyvédi költség stb.). Ehhez jön még hozzá a szakértői díj, ha szakértőt rendelnek ki az ügyben.

Sajnos azt nem lehet megjósolni, hogy mennyi idő alatt zajlik le az eljárás.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Hajnalka 11909 számú kérdéseSomogy2006-05-09
Tisztelt Űgyvédnő!
Szomszédom a házát olyan közel építette a telkünkhöz /50 cm/, hogy a ház teteje átlóg a mi telkünkre. Mit lehet tenni van-e valamilyen jogi út felszólitani, hogy korigáljon a tetőjén? Ugyon itt van egy másik most építés alatt áló háza ami a barátnőm gyönyörű udvaros háza mellett épűl ugyonolyan távolságra és nem pontosan kimérve, de lehet hogy a barátnőm telkén. Múszály- e beengedni az udvarukra építést segítse? Kinek kell kimérni pontosan a telek határt?
Tudom, hogy sok volt egyszerre ezek a kérdések, ezért türelmesen várom válaszukat!
Köszönöm: Hajnalka
dr.Schneider Erzsébet válasza2006-05-10
Kedves Hölgyem!

Javaslom, hogy panaszukkal az I. fokú építésügyi hatósághoz forduljanak. Amennyiben az építkezés szabálytalan, ők jogosultak az építtetőt elmarasztaló határozat meghozatalára.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

gabi 11846 számú kérdéseBaranya2006-05-05
Tisztelt ügyved Nö!levelét elöre megköszönve kérdezem hogy birtokvédelmi per egy targyalasal lez?rul ha a felperes minden bizonyitéka adott,igy az alperes nem tud vedekezö inditvanyt elöterjeszteni?
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna válasza2006-05-05
Tisztelt Gabi!
Csak akkor van esély arra, hogy a per egy tárgyalással lezáruljon, ha az alperes elismeri a birtokháborítást, egyébként a bíróság nem dönt bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

<<< Előző 15 hozzászólás           Következő 15 hozzászólás >>>


Partnereink:

Az ingatlanjog.hu a MIOSZ ingatlanközvetítőit ajánlja:

Cimkefelhő:
bérleti szerződés polgári per életjáradéki szerződés adatai ingatlan zálogjog kölcsönszerződés ajándékozási illetékmentesség iratminták elbirtoklás ingatlanjogi fogalmak jelzálogjog alapítás vételi jog webdesign birtokvédelem elővásárlási jog társasházi törvény perköltség

Albérlet, kiadó ingatlan
Kiadó lakás
Kiadó ház
Eladó ingatlan
Eladó lakás
Eladó ház
Ingyenes hirdetés feladásaIngatlan - Add el magad
Az ingatlanjogi tanácsadás az IngatlanApro.hu képes ingatlanhirdetési weboldal támogatásával készül.